Savate

Savate

Treninzi savatea

Boxe Francaise ili Savate je borilački sport u kojem se koriste udarci rukama i nogama razvijen u Francuskoj na prijelazu između 17. i 18. stoljeća. Današnji oblik razvijen je oko 1820. godine.

U Francuskoj u 17. stoljeću, pojavila su se dva specifična oblika uličnih borbi. Chausson Marseillais, kako je nazvan jedan od stilova, ovisio je skoro samo o snazi udarca nogom. Drugi stil je nazvan Savate, a sastojao se od kombiniranja otvorenih udaraca rukom i niskih udaraca nogom. Charles Lecour donio je 1845. prva pravila modernog Savatea. Nakon mnogo godina studiranja i promatranja ova dva stila uličnih borbi, Lecour je stvorio Savate - Francuski boks. Spojio je snažan visoki udarac nogom iz Chausson Marseillais stila sa niskim nožnim udarcem iz Savatea i k tom dodao snagu udarca stisnutih šaka koje je pronašao i uzeo iz Engleskog boksa.

Početkom 20. stoljeća Savate se počeo rasprostranjeno prakticirati, odnosno vježbati. Učili su ga u francuskoj vojsci kao dio osnovnog treninga, a otvorene su škole u Belgiji, švicarskoj, Italiji i Njemačkoj. Godine 1924. Savate je bio demonstrativni sport na Olimpijskim igrama u Parizu. Danas je Savate praktično internacionalni sport jednako popularan i kod muškaraca i žena. Kao pogodan vid borbe prsa o prsa Savate se vježbao u vojnim i policijskim školama. Dok je u Engleskoj razvijen oblik turnirskog nadmetanja udarcima rukom - boks (šakanje), Francuska je imala metode udaračkog borenja pretežno efikasnim udarcima nogama, koji su sistematizirani početkom 19. stoljeća te uz preuzimanje tehnike Engleskog boksa; dobija naziv Boxe Francaise (Boks na Francuski način). Vojna akademija L Ecole militarie de Joinville le Pont bila je centar ovog oblika borbe, pa kako je primala na školovanje časnike iz mnogih zemalja, oko 1850. savate je raširen u gotovo sve zemlje Europe i Rusije te kao novi borilački sport brzo se proširio u Belgiju, Italiju, španjolsku, Kanadu i druge zemlje pod francuskim utjecajem.

Pridruži nam se!
Dario Vugdelija
Dario Vugdelija Trener savatea
Prvi trening besplatan

Rezerviraj svoj probni trening!