Seniorke od lipnja 2024. boksaju bez kacige

Olimpijski boks

Na posljednjem sastanku Upravnog odbora (Board of Directors) Svjetske boksačke federacije IBA-e odlučeno je da boksačice seniorke (rođene od 2005. do najstarije 1984. godine) od 2024. godine na natjecanjima pod ingerencijom IBA-e više ne nose zaštitne kacige!

Boksačice u seniorskoj konkurenciji na taj se način izjednačuju s kolegama, muškim seniorima koji se bore bez štitnika za glavu.  Zaštitne kacige ostaju kao i dosad u svim mlađim dobnim skupinama (mlađi/e seniori/ke, juniori/ke i kadeti/kadetkinje).

Svjetska boksačka federacije IBA odlučila je da će prijelazni period za seniorke i prilagodba trajati tri mjeseca, do lipnja 2024. godine, otkada seniorke više neće koristiti kacige ni na jednom natjecanju odobrenom od IBA-e. To znači da će na Svjetskom prvenstvu za žene u listopadu 2024. godine (Astana, Kazahstan) seniorke boksati i boriti se za medalje bez dosadašnjih zaštitnih kaciga.

Upravni odbor Svjetske boksačke federacije IBA-e na zasjedanju u Sočiju (Rusija) jednoglasno je i prihvatio kandidaturu Beograda (Srbija) za domaćinstvo Svjetskog boksačkog prvenstva seniorki za 2025. godinu. Beograd i Boksački savez Srbije bili su organizatori Svjetskog prvenstva seniora 2021. godine, a ove godine tamo će se održati i Europsko prvenstvo za seniore (15.-29. travnja 2024.).

Na sastanku Upravnog odbora IBA-e prihvaćeno je privremeno članstvo za novu brazilsku organizaciju Brazil Boxing Confederation (umjesto dosadašnje Brazil Boxing Federation koja istupila iz IBA-e), kao što je nedavno IBA u članstvo primila i novu češku federaciju (Czech Boxing Federation).

© Hrvatski boksački savez