Noa viceprvak Hrvatske

Klupske vijesti

Boksač Titan Gyma Noa Ježek osvojio je srebro na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore održanom u Zagrebu. Noa je turnir započeo jednoglasnom pobjedom protiv Jasmina Pašagića iz BK Joker. U polufinalu je Noa istim rezultatom pobijedio Pavla Galjanića iz BK Leonardo.

U finalu se Noa susreo sa starim konkurentom, kvalitetnim brođanskim boksačem Gabrijelom Veočićem iz BK Brod. Brođanskom boksaču je zbog destrukcije borbe i držanja sudac u ringu Martin Tadić u trećoj rundi izrekao čak i javnu opomenu. Na čuđenje neovisnih promatrača i stručne boksačke publike tri suca su odlučila dati bodovnu pobjedu Veočiću 3:2 nakon preglasavanja (bodovnu listu možete vidjeti ovdje). Pogotovo je upitna odluka suca broj 5 koji je sve tri runde dodijelio Noinom protivniku, čak i zadnju rundu u kojoj je Noa kontrolirao borbu i zadao više značajnijih udaraca, radi čega su mu sva četiri ostala suca dala prednost u toj rundi.

U nastavku donosimo komentar razočaravajućeg rezultata finalnog meča glavnog trenera Nikole Švalja:

Jako sam razočaran odlukom sudaca koji su oštetili našeg boksača. Kako da pogledam sada svog boksača u oči i kažem mu idemo dalje bez obzira na tu odluku, da li bi vi imali motiva toliko se žrtvovati i pripremati?

Noa u preko 100 mečeva nije imao niti jednu javnu opomenu što govori o kakvom se školovanom borcu radi koji je cijenjen i izvan Hrvatske, što su dokazali i AIBA i EUBC koji su odlučili spomenuti našeg borca u svojim člancima o turniru u Debrecenu i ostalim turnirima izvan države.

Noa je po boksačkim kriterijima čistog pogotka i dominacije ostvario pobjedu u dvije runde. Gabrijel Veočić ušao je u borbu boksajući prljavo, radeći  prekršaje (okretanje leđa, naskakivanje na ramena, držanje protivnika… na kraju je dobio i javnu za nisku glavu i oduzimanje jednog boda).

Bili smo spremni na to jer smo imali već par mečeva s Gabrijelom gdje uvijek bez opomene i uz destrukciju borbe našeg borca oštećuju. Nakon  pogledanog meča u više navrata, naš stručni tim analizirao je gledajući očima iz kuta od Gabrijela i Noe Ježeka sve 3 runde.

Prvu i treću rundu Noa je ostvarivao bolje pozicije iz kojih je zadao više čišćih i naglašenih pogodaka. U drugoj rundi Gabrijel je imao čišće udarce, ali pritom je i toj rundi trebao dobiti javnu opemenu zbog toliko okretaja leđa i ležanja, što možete vidjeti na snimci.

Šok i nevjerica zavladali su kad je Gabrijelu dignuta ruka na kraju meča. Kako su bodovali suci možete pogledati na sudačkoj ili bodovnoj listi. Smatram da bi se prekršaji kakve je naš protivnik radio trebalo nesumnjivo sankcionirati javnim opomenama i na taj način školovati boksače radi kvalitetnijeg boksa, a ne ih štititi i nagrađivati pobjedom.

Čestitamo Noi na odličnoj izvedbi, predanosti, odricanju, trudu i radu, ali i strpljenju sa takvim odlukama protiv starog rivala.

Idemo dalje pametno i mudro u ostala natjecanja u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.

Borbu možete pogledati ovdje i sami donijeti zaključak o pobjedniku (početak meča 54:30).

Tagged