Dodjela nagrada i priznanja za osvajače velikih međunarodnih medalja i njihove trenere

Klupske vijesti

Pod predsjedanjem Bone Bošnjaka održana je redovna skupština Hrvatskog boksačkog saveza. U svečanom dijelu skupštine HBS-a podijeljene su nagrade za životno djelo za iznimni dugogodišnji doprinos i ustrajnu potporu hrvatskom boksu te godišnje nagrade i priznanja za sve naše osvajače medalja na europskim i svjetskim prvenstvima u 2022. godini i za njihove trenere.

Hrvatski boks u protekloj godini može se dičiti s velikim rezultatima – osvojeno je ukupno 12 odličja na europskim prvenstvima i na svjetskom studentskom prvenstvu!

Posebnu nagradu za suradnju i organizaciju natjecanja primio je Nenad Ivanković, predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza.

Na trenerskom seminaru koji je prethodio skupštini treneri su izabrali “Trenera godine” – Peru Veočića, trenera europskog prvaka U-22 Gabrijela Veočića, izbornika kadetske reprezentacije i BK Brod.

Velikom prijatelju hrvatskog boksa, legendarnom talijanskom sportašu i velikanu svjetskog boksa Robertu Cammarelleu, a sada direktoru talijanskih nacionalnih selekcija uvelike zaslužnom za odličnu suradnju HBS-a i Talijanskog boksačkog saveza, koji se spremno odazvao kao predavač na trenerskom seminaru za hrvatske trenere, darovan je dres hrvatske reprezentacije.

Svi nagrađeni lauerati za 2022. godinu:

NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

BRANKO KLASIĆ (Osijek)

U Osijeku svima poznat kao Baki dugogodišnji je trener koji je u Boksačkom klubu Osijeku od osnutka radio kao volonter. Umirovljeni je hrvatski branitelj, a ljubav prema boksu davala mu je neopisivo veliki motiv i snagu da plemenitu vještinu prenosi na mlade boksače i generacije sportaša koji ga iskreno vole, poštuju i dive se njegovoj strpljivosti i stručnosti. Baki je prije osnutka BK Osijeka bio i trener brodske Posavine kune te BK Mladosti iz Osijeka. U mladosti je kao boksač u 200 mečeva nastupao za osječku Mladost, brodski Radnički, za BK Rijeka i BK Borovo, a 27 godina neumorno je radio kao boksački trener.

ALDO BURŠIĆ (posthumno)

Nakon uspješne boksačke karijere u kojoj je bio i reprezentativac, pokretač je svih najvećih uspjeha pulskog boksa i najvećeg hrvatskog sportaša Mate Parlova. Aldo Buršić još 1964. godine pokrenuo je u Puli školu boksa i sa svojim juniorima nakon samo dvije godine osvojio je devet od deset naslova prvaka. Kroz trofejnu karijeru vodio je Matu Parlova do naslova olimpijskog, svjetskog i europskog prvaka. Aldo Buršić preminuo je 2017. godine, a od 2018. godine boksački turnir u Puli, u čast na pokojnog legendarnog boksača, trenera i predsjednika BK Pule iz najvećih dana, nosi njegovo ime.

HUSEIN ČAMDŽIĆ (Slavonski Brod)

U Slavonskom Brodu generacijama sportaša dovoljno je reći samo Huso – svestrani sportaš od nogometa, košarke, rukometa, atletike, kajaka i automobilizma u kojem je postizao vrhunske rezultate. U boksu je aktivan pola stoljeća, a kao uspješan sudac u ringu je na domaćim i međunarodnim natjecanjima u više od 40 godina dijelio pravdu u 1000 mečeva.

GODIŠNJE NAGRADE HBS-a ZA OSVAJAČE MEDALJA NA NAJVEĆIM SENIORSKIM NATJECANJIMA

SARA BERAM (BK Petar Zrinski)

Naša prvakinja prošle godine osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu seniorki u Budvi, a imala je i uspješne nastupe i pobjede na velikim međunarodnim turnirima. Na Europskom i na Svjetskom prvenstvu Saru je uspjela zaustaviti jedino aktualna svjetska i europska prvakinja, Irkinja Sara Amy Broadhurst.

NIKOLINA ĆAĆIĆ (BK Omega Zagreb)

Naša prva boksačka olimpijka i osvajačica svjetskih i europskih odličja u mlađim kategorijama, lani je osvojila naslov doprvakinje Europe na Europskom prvenstvu do 22 godine održanom u Poreču.

LUKA PLANTIĆ (BK Salona)

Hrvatski olimpijac i nekad juniorski europski prvak i svjetski doprvak, lani je sjajnim pobjedama osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Erevanu u Armeniji, a u polufinalu je zaustavljen spornom i nepravednom odlukom sudaca od Rusa Agejeva koji je nastupao za Srbiju i postao prvak Europe.

GABRIJEL VEOČIĆ (BK Brod)

Mladi as iz Slavonskog Broda postao je europski prvak za seniore do 22 godine u Poreču, a u 2022. godini nije poražen ni u jednom meču – do Golden Belt turnira u Marakešu (veljača 2023.) nanizao je 25 pobjeda zaredom uz trijumfe i na Silver Belt turniru u Mariboru i Grand Prixu Zagreb te turnirima Regionalne lige.

NOA JEŽEK (BK Titan Gym)

Prošle godine sjajnim je pobjedama osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu seniora do 22 godine u Poreču, za koje se uspješno spustio iz srednje kategorije do 75 kg u polusrednju do 71 kilograma.

GODIŠNJE NAGRADE ZA TRENERE OSVAJAČA MEDALJA

PERO TADIĆ

Legenda pulskog i hrvatskog boksa prvi put u karijeri prihvatio se ženskog boksa i Saru Beram podignuo na razinu jedne od najboljih u Europi vodivši je do europske medalje i velikih pobjeda na međunarodnim turnirima.

FRANJO KRISTIĆ

Nikolinu Ćaćić vodio je do medalja i povijesnih uspjeha hrvatskog ženskog boksa, nastupa na Olimpijskim igrama i lani do seniorske medalje i titule doprvakinje na Europskom prvenstvu do 22 godine u Poreču.

TOMISLAV BAŠIĆ

Luku Plantića vodio je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., a lani su u Solin i Hrvatsku donijeli brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Erevanu.

PERO VEOČIĆ

Već sada veliku karijeru sina Gabrijela okrunio je lani osvajanjem zlatne medalje na Europskom prvenstvu do 22 godine i sa 25 pobjeda u nizu, uz uspješni prelazak u težu polutešku kategoriju i nastavak trofejnog niza. Hrvatski treneri izabrali su ga za “Trenera godine”.

NIKOLA ŠVALJ

Ustrajno i stručno vodio je Nou Ježeka kroz mlađe kategorije i do osvajanja seniorske bronce na Europskom prvenstvu do 22 godine u Poreču što je i najveći uspjeh u dosadašnjoj povijesti kluba Titan Gyma.

PRIZNANJE ZA SURADNJU I ORGANIZACIJU NATJECANJA

NENAD IVANKOVIĆ (Zagrebački boksački savez)

Dugogodišnji predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza potiče i uvijek je na usluzi i pomoći boksačima i klubovima za organizacije svih natjecanja, od najmlađih dobnih skupina do državnih prvenstava i međunarodnih turnira.

PRIZNANJA ZA OSVAJAČE MEDALJA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA U MLAĐIM DOBNIM SKUPINAMA I SVJETSKOM STUDENTSKOM PRVENSTVU

LUKA PRATLJAČIĆ (BK Osijek)

Nakon dugog oporavka na impresivan se način vratio u ring osvajanjem bronce na Svjetskom studentskom prvenstvu u Turskoj te velikim trijumfima i finalima na elitnim Silver i Golden Belt turnirima Svjetskog boksačkog saveza IBA-e.

MARIELA ŠTEKO (BK Petar Zrinski)

Prošle godine počela je nastupati za Hrvatsku i na Europskom juniorskom prvenstvu u Italiji suvereno je osvojila zlatnu medalju i titulu juniorske prvakinje Europe.

LORENA HORVAT (BK Thor Bartolovec)

Osvojila je povijesnu zlatnu medalju za hrvatski ženski boks i Boksački klub Thor Bartolovec postavši kadetska prvakinja Europe na Europskom prvenstvu u Turskoj.

VALERIA ŠTEKO (BK Petar Zrinski)

Kao i starija sestra Mariela pod vodstvom oca i trenera Mladene Šteke odlučila je nastupati za hrvatsku reprezentaciju i na prvom velikom natjecanju, kadetskom prvenstvu Europe u Turskoj, osvojila je brončanu medalju.

LANA PALJUŠIĆ (BK Petar Zrinski)

Osvojila je brončanu medalju na juniorskom prvenstvu Europe u Italiji, a kao i sestre Šteko iz Münchena, lani je odlučila da će braniti boje Hrvatske.

NIKA LOPAC (BK Senj)

U 2022. godini ponovila je uspjeh i drugu godinu zaredom osvojila brončanu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu u Montesilvanu u Italiji.

AGATA ŠTAJCER (BK Kutina)

Osvajanjem brončane medalje na Europskom kadetskom prvenstvu u Turskoj postigla je povijesni uspjeh za vrijedni Boksački klub Kutinu.

Tagged