Veočić, Bolanča i Debanić osvojili medalje na Beogradskom pobjedniku

Hrvatski boks

Trenutno najbolji hrvatski amaterski boksač, Gabrijel Veočić, u jako dobroj je formi nešto više od četiri mjeseca uoči početka Olimpijskih igara. 22-godišnji Brođanin dobru formu prezentirao je na 61. izdanju Beogradskog pobjednika, renomiranog i uvijek jakog boksačkog turnira u prijestolnici Srbije.

Sjajni Gabrijel osvojio je turnir u Beogradu, a u finalu je svladao opasnog i vrlo neugodnog Kazahstanca Yerassila Zhakpekova. Veočić je porazio Zhakpekova podijeljenom odlukom sudaca nakon tri zanimljive i dinamične runde. Može se reći kako je Brođanin pružio svoju klasičnu izvedbu u kojoj je protivnika držao na distanci, nije se izlagao prevelikoj opasnosti, marljivo je skupljao bodove i zasluženo je došao do pobjede. Gabrijel je tako osvojio turnir u kategoriji do 80 kilograma, a zanimljiva je informacija kako je Veočić zapravo ponovio uspjeh svog oca i trenera, Pere Veočića.

Pero je isti taj turnir osvojio još 2003. godine, a 21 godinu kasnije, ponosni Pero gledao je svog sina kako osvaja turnir s dugom i bogatom tradicijom. Veočić je na putu do zlata morao poraziti ukupno trojicu boksača, a osim Kazahstanca Zhakpekova, Gabrijel je bio bolji od Španjolca Pabla Coyja Bernala i Rusa Dmitrija Kharmanova. Prve dvije borbe Veočić je dobio jednoglasnim odlukama sudaca.

Osvajanje ovakvog turnira svakako je dobar pokazatelj uoči vrhunca sezone koji će uslijediti krajem sedmog i početkom osmog mjeseca. Veočića tada čeka prvi nastup na Olimpijskim igrama, turniru koji predstavlja vrhunac amaterskog boksa. Gabrijel je zasad jedini hrvatski predstavnik na smotri u Parizu, a nadamo se da će mu se još netko pridružiti nakon kvalifikacijskog turnira koji će se krajem petog mjeseca održati u Bangkoku (23.5. – 3.6.).

Dea Bolanča boksala je finale kategorije do 60 kilograma. Talentirana hrvatska boksačica nažalost nije se okitila zlatom, a bolja od nje bila je Natalia Shadrina.

Shadrina je inače Ruskinja, ali boksa pod zastavom Srbije i vjerno predstavlja njihovu boksačku reprezentaciju. Shadrina je Bolanču porazila na bodove, ali Dea ne treba biti nezadovoljna. Natalia Shadrina jako je dobra boksačica i Bolanči je ovaj meč svakako značajno iskustvo uoči izazova koji slijede u nastavku sezone.

Gabriel Debanić ranije ovaj tjedan osvojio je broncu na Beogradskom pobjedniku. Možda bi osvojio i ‘‘sjajniju‘‘ medalju, ali nastup u polufinalu morao je otkazati zbog ozljede šake koju je zadobio u četvrtfinalnoj borbi protiv domaćeg predstavnika Dimitrija Andrejevića. Debanić je preskočio polufinale kategorije do 75 kilograma nakon odluke stručnog stožera da ne riskira pogoršanje ozljede uoči Europskog prvenstva u Beogradu (15.4. – 29.4.).

© FightSite.hr

© Hrvatski boksački savez

Tagged