Tri brončane medalje na ‘Felix Stamm’

Hrvatski boks

Delničanin Matteo Komadina (BK Rijeka) u kategoriji do 63,5 kg i Splićanin Petar Leskur do 80 kg vrlo jakim mečevima u polufinalu završili su nastup na velikom EUBC-ovom 38. Memorijalu Feliksa Stamma u Poljskoj.

Obojica su polufinalne mečeve izgubili jednoglasnim odlukama od favorita, vrlo kvalitetnih reprezentativaca Uzbekistana, obojice s neugodnim kontragardom i opasnim ljevicama.

Matteo Komadina borio se protiv Uzbekistanca Adkhajmona Mukhiddinova, višeg od sebe, izduženog i vrlo koordiniranog boksača koji je iz kontragarda odlično koristio duže ruke i brzinu na dugim nogama.

Komadina nije uspijevao probiti distancu i gard Uzbekistanca, a u jednom naletu u drugoj rundi naletio je i na direkt za brojanje. Protiv Uzbekistanca nije mogla doći do izražaja ni brzina Komadine, jer i suparnik se hitro kretao i plasirao eksplozivne direkte.

Petar Leskur u poluteškoj kategoriji također se borio protiv visokog i brzog, opasnog uzbekistanskog kontraša Turabeka Khabibullaeva.

Leskur nije mogao naći pravi način kako skratiti distancu i izbaciti Uzbeksitanca iz ravnoteže, a jedan pokušaj energičnog napada početkom druge runde također je platio munjevitim kontradirektom za brojanje, možda i prestrogo dosuđenim jer nije to bio udarac koji je uzdrmao Leskura. Više je izgubio korak i proklizao nego posrnuo od jačine udarca.

Na Leskuru se osjetio i umor od prethodna dva meča u tri dana, u trećem meču nestalo je svježine, a Uzbekistanac je bio prekvalitetan protivnik da bi ga se moglo iznenaditi.

Čestitke Matteu i Petru na srčanim, odličnim nastupima i pobjedama u Pultusku, osvojenim medaljama, kao i njihovim trenerima.

Komadina je prvo u vrlo dobroj izvedbi pobijedio domaćeg predstavnika Poljske, a Leskur je upisao dvije vrijedne pobjede protiv reprezentativaca Trinidada i Tobaga te Litve.

U finalu ćemo imati Marka Ramljaka (Rijeka) do 86 kg kojem će to biti jedini meč na 38. Memorijalu Feliksa Stamma.

Brončanu medalju osvojila je i olimpijka i naša doprvakinja Europe U22 Nikolina Ćaćić do 54 kg.

Bodovanjem sudaca izgubila je meč protiv jedne od najboljih europskih boksačica – iskusne Bugarke Stanimire Petrove (32), bivše svjetske i dvostruke europske prvakinje, zlatne na Europskim igrama te osvajačice brojnih drugih odličja na najvećoj sceni (lani brončana na Europskom prvenstvu u Budvi 2022.).

Nikolina i trener Franjo Kristić ne trebaju biti nezadovoljni, naprotiv, naša reprezentativka odradila je kvalitetne tri runde protiv vrhunske boksačice i ravnopravno se s njom nosila do kraja, što će joj i te kako koristiti u pripremama za predstojeće Europske igre u Krakowu (kvalifikacijske za Olimpijske igre 2024.)

Nikolina je pokazala da se bez respekta može nositi s boksačicom iz svjetskog vrha, pogotovo što zbog zdravstvenih poteškoća dugo nije imala kvalitetnih provjera na najvećoj sceni.

Čestitke Nikolini i treneru Franji Kristiću, s polufinalnim mečom u Poljskoj pokazala je da će biti spremna za glavni ispit sezone – Europske igre u Krakowu za mjesec dana i novi pohod na Olimpijske igre!

Tagged