Proglašeni najbolji na velikom 9. Memorijalu Marka Bošnjaka

Hrvatski boks

Veliki međunarodni 9. Memorijal Marka Bošnjaka održao se na igralištu NK Tramošnice 29. i 30. srpnja 2023. godine.

U sjajnoj atmosferi, gledališta s više od 2000 ljudi oko ringa na otvorenom, prve večeri Memorijala Marka Bošnjaka, održano je osam mečeva.

U osam borbi nastupila su četvorica hrvatskih boksača.

Meč večeri, koji je oduševio sve prisutne, bio je u poluteškoj kategoriji između našeg Petra Leskura (Grom, Split), najboljeg boksača državnog prvenstva do 22 godine i Branimira Milojevića iz Srbije.

Obojica boksača su nošeni publikom pružili tri runde bespoštedne borbe, u kojoj je viši Leskur raznovrsnim kombinacijama u glavu i tijelo napadao Milivojevića, no čvrsti, neslomljivi boksač Srbije podnosio je sve udarce i do kraja meča opasno prijetio brzim kontrama.

Medalje za nastup na 9. Memorijalu Marka Bošnjaka uručio im je Pero Bošnjak, još jedan bivši boksač iz obitelji Bošnjak.

Marijan Vujević (Grom, Split) do 71 kg dominirao je protiv Slovaka Horvatha, kao i Gabriel Debanić (Leona, Zagreb) protiv drugog Horvatha u selekciji Slovačke.

U teškoj kategoriji do 92 kg Ivan Đuka (Salona) žestoko se borio s nižim i čvrstim Talijanom Bortoneom koji je uspio nametnuti borbu iz stalnog klinča i poništiti Đukinu prednost u visini i dužini ruku.

 1. 60 kg Youseff Al Mourchid ITALIJA – Latin Ivanov BUGARSKA 2-0 (prekid RSC 1. runda)
 2. 71 kg Marijan Vujević HRVATSKA – Samuel Horvath SLOVAČKA
  2-0 (3-0 odluka sudaca)
 3. 71 kg Gabriele Guidi Rontani ITALIJA – Rumen Rumenov BUGARSKA 2-0 (prekid RSC 2. runda)
 4. 75 kg Ladislav Horvath SLOVAČKA – Illiya Lischuk SLOVENIJA 2-0 (3:0 odluka sudaca)
 5. 75 kg Roman Horvath SLOVAČKA – Gabriel Debanić HRVATSKA
  0-2 (3:0 odluka sudaca)
 6. 80 kg Petar Leskur HRVATSKA – Branislav Milivojević SRBIJA 2-0 (2:1 podijeljena odluka sudaca)
 7. 92 kg Vincenzo Bortone ITALIJA – Ivan Đuka HRVATSKA 2-0 (3-0 odluka sudaca)
 8. +92 kg Diego Lenzi ITALIJA – Miha Vindiš SLOVENIJA 2-0 (prekid KO 1. runda)

Drugo dana mečeva nastupio je Gabrijel Veočić koji se vratio u ring nakon odmora poslije osvojene srebrne medalje i olimpijske norme na Europskim igrama u Krakovu.

U poluteškoj kategoriji do 80 kg dominantno je pobijedio reprezentativca Srbije Branimira Milivojevića, u tri runde njegov trijumf nije bio sporan ni sekunde, premda je srpski boksač pružio čvrst otpor i podnio sve Gabrijelove napade.

Gabrijel je dobio vrijednu skulpturu Marka Bošnjaka u bronci i pehar za najboljeg boksača.

Gabrijel Veočić: “Da bi netko bio najbolji, mora se boriti protiv najboljih. Pobijedio sam Branimira Milivojevića, ali on se u dva dana dvaput hrabro borio i tjerao suparnike na maksimum. Zato svoj pehar poklanjam Branimiru, zaslužio je to!”

Reprezentativac Srbije Branimir Milivojević u dva dana Memorijala uistinu se lavovski i sportski borio protiv naših odličnih reprezentativaca, Splićanina Petra Leskura i Gabrijela te je dobio zasluženi pljesak gledališta unatoč tome što je oba meča izgubio na bodove.
Odboksao je šest žestokih rundi, nije se predavao i sportski je čestitao pobjednicima te pridobio simpatije objektivne publike.

Potez Gabrijela Veočića koji mu je darovao svoj pobjednički pehar svakako će konkurirati za hrvatski i europski fair-play potez godine!

Za najmlađeg pobjednika 9. Memorijala Marka Bošnjaka proglašen je Gabriel Debanić koji je u dva dana u Tramošnici uvjerljivo svladao predstavnike Slovačke i Austrije. Druge večeri svladao je suparnika iz Austrije s dva brojanja.

Za najborbeniji meč Memorijala proglašen je meč superteškaša Splićanina Marijana Brnića protiv talijanskog A reprezentativca Diega Lenzija.
Neustrašivog Brnića iz splitskog Groma, viceprvaka Hrvatske, nije pokolebalo što je Lenzi dan ranije nokautom završio meč protiv reprezentativca Slovenije. Šokirao je snažnog Talijana silovitim napadima u prvoj rundi, stoički primao sve kontraudarce, bio je to pravi rat od kojeg se ring tresao, a pobjeda je otišla na stranu Talijana Lenzija koji iza sebe ima nemjerljivo veći broj mečeva na najvišoj europskoj razini.

Za najboljeg tehničara proglašen je mladi talijanski reprezentativac do 60 kg Al Mourchid Youssef koji je prvog dana ubojitim plesom pobijedio reprezentativca Bugarske prekidom, a finalne večeri u neizvjesnoj i otvorenoj borbi pobijedio darovitog Ukrajinca Rostiyslava Bilostoyskija iz Salone (podijeljenom odlukom sudaca).

Drugi solinski Ukrajinac Dmytri Ribalko do 80 kg u odličnom je meču pobijedio jednoglasno Talijana Sanabiju.

Po dvije pobjede u dva dana izborila su još dvojica mladih reprezentativaca iz splitskog Groma, Petar Leskur i Marijan Vujević.

Gromoviti Leskur, najbolji boksač Prvenstva Hrvatske U22, nakon pobjede nad Milivojevićem, u finalnoj večeri u težoj kategoriji do 86 kg pobijedio je srčanog Aldara Kurjanovića, reprezentativca BiH.

Marijan Vujević u dvije večeri dvaput je pobijedio uporne reprezentativce Slovačke, a posebno ga je inspirirala potpora iz punog gledališta, pa je i on zadobio punu naklonost publike u Tramošnici.

REZULTATI MEČEVA FINALNE VEČERI 9. MEMORIJALA MARKA BOŠNJAKA:
1. Al Mourchid Youssef ITALIJA – Rostiyslav Bilostoyski UKRAJINA
2-0
2. Vincenzo Bortone ITALIJA – Ali Yasar AUSTRIJA 2-0
3. Dmytri Rybalko UKRAJINA – Acosta Sanabia ITALIJA 2-0
4. Gabriele Guidi Rontani ITALIJA – Esad Avdić AUSTRIJA 2-0
5. Marijan Vujević HRVATSKA – Ladislav Horvath SLOVAČKA 2-0
6. Gabriel Debanić HRVATSKA – Adam Strnad AUSTRIJA 2-0
7. Almir Mujagić BiH – Roman Horvath SLOVAČKA 2-0
8. Gabrijel Veočić HRVATSKA – Branislav Milivojević SRBIJA 2-0
9. Petar Leskur HRVATSKA – Baldar Kurjanović BiH 2-0
10. Diego Lenzi ITALIJA – Marijan Brnić HRVATSKA 2-0

Mečeve su sudili:
Naim Ramaj, Robert Krpan i Petar Grubišić iz Hrvatske i Vlado Majstorović, Mirza Arzić i Jasmin Hasić iz BiH.