Prati uživo današnje borbe Hrvata, Knežević došao do pobjede

Hrvatski boks

Četvero naših reprezentativaca bori se u 1/8 finala za plasman u četvrtfinale – troje je dosad izborilo po jednu pobjedu, a Nikolina Ćaćić prvi put ulazi u ring u Krakovu!

Marko Čalić (92 kg) prvi se u popodnevnom programu bori za četvrtfinale – 11. meč iza 13:00 (očekivani početak meča do 15:30) – RING A – protiv mladog, 21-ogodišnjeg Litavca Simonasa Urbonaviciusa koji je bio slobodan u 1. kolu. Čalić je pobijedio s 5:0 Džemala Bošnjaka (BiH), a razlika u iskustvu je 14 godina u korist našeg teškaša.

Nikolina Ćaćić (54 kg) – 2. meč iza 18:00 (očekivani početak u 18:15) RING B – naša prva olimpijka iz Tokija i doprvakinja Europe U22 u svojoj prvoj borbi ima najtežu prepreku – kvalitetnu Talijanku Sirinu Charaabi (24), doprvakinju svijeta sa SP-a 2023. u Indiji! Talijanka Charaabi u prvoj borbi uvjerljivo je s 5:0 svladala Finkinju Jokiaho, a Nikolina je bila slobodna.

Sara Beram (60 kg) – 3. meč iza 18:00 (odmah iza Nikoline Ćaćić, očekivano u 18:30) – RING B – Sara boksa protiv Bugarke Sezgin Mehmedove. Sara Beram je u 1. kolu dominantno svladala mladu Njemicu Buechner, a Bugarka je bila slobodna – sa samo 23 godine bila je već četvrtfinalistica Europskog i Svjetskog prvenstva.

Gabrijel Veočić (80 kg) – 10. meč iza 18:00 – očekivani početak oko 20:15 – RING A – protiv visokog, neugodnog Rumunja Andreija Aradoaieja (26), dvostrukog četvrtfinaliste Svjetskih prvenstava i brončanog s Europskog prvenstva 2022. godine koji je klasu pokazao u 1. kolu upornim preokretom protiv čvrstog Turčina Kaana Aykutsuna.

Naš najmlađi reprezentativac, 19-godišnji Zadranin Petar Krešimir Knežević (Sv. Donat) u 1/16 finala kategorije do 71 kg Europskih igara u Krakovu izborio je veliku, dosad i najveću seniorsku pobjedu na međunarodnoj sceni – svladao je u dramatičnom, pravom triler-meču, neizvjesnom do posljednjeg zvuka gonga, Rumunja Cosmina Daniela Hermiziua i plasirao se među 16 najboljih u osminu finala!

Mladi Zadranin slavio je s naizgled sigurnih 5:0 zahvaljujući tome što je jednoglasno dobio posljednju treću rundu.

Knežević je u izjednačenoj, taktički odlično vođenoj borbi prvu rundu dobio podijeljenom odlukom s 3:2. Drugu rundu istim rezultatom 3:2 dobio je Rumunj Hermiziu i borci su potpuno poravnati, s 19:19 kod svih pet sudaca, ušli u presudne tri minute.

Knežević je u prve dvije runde tehnički s distance kontrolirao pokušaje nižeg, snažnog i plećatog rumunjskog reprezentativca koji je vrebao priliku za brzi prilazak i opasne serije udaraca.

U odlučne tri minute naš Petar Krešimir pokazao je zavidnu čvrstinu i stabilnost, energično je nametnuo ritam u posljednjoj rundi, ulazio u nesmiljene razmjene i čišće pogađao čvrstog, snažnog Rumunja za siguran trijumf!

O kvaliteti mladog Rumunja Hermiziua dovoljno govori to što je nedavno na Svjetskom prvenstvu u Taškentu upisao tri pobjede i borio se u četvrtfinalu za medalju.

Petar Krešimir Knežević je seniorski prvak i prvak Hrvatske U22 do 71 kg, ove godine osvojio je broncu uz dvije pobjede na uglednom Beogradskom pobjedniku, no trijumf na Europskim igrama i plasman u osminu finala je najveći seniorski uspjeh.

Čestitku Petru Krešimiru i njegovom treneru Mariju Preskaru!

Knežević će se u 1/8 finala boriti u utorak, 27. lipnja, s vrhunskim francuskim prvakom Makan-Vie Traoreom koji je u prvoj borbi s uvjerljivo 5:0 u sve tri runde svladao reprezentativca Kosova Behramija.

Marko Milun eliminiran je s natjecanja skandaloznom odlukom suca u ringu, Australca Sulejmanija koji je šokantno, bez konkretnog razloga prekinuo meč i omogućio engleskom favoritu Deliciousu Orieju prolazak u osminu finala superteške kategorije +92 kg.

Australski sudac Sulejmani prekinuo je meč sredinom druge runde, navodno zbog posjekotine i krvarenja našeg Miluna, bez konzultacije s liječnikom, premda je naš reprezentativac bio apsolutno sposoban za borbu, što kategorički tvrde i treneri.

Nikad nije zabilježeno da se zbog takve uobičajene boksačke ozljede, bez i obilnijeg krvarenja, prekine meč.

Marko, njegov trener Leonard Pijetraj, izbornik Kristijan Hodak Franjo Kristić ostali su u potpunom šoku, kao i svi ostali, a ni engleskom kutu nije bilo jasno što se događa i zbog čega Australac prekida meč. Odluka da australski sudac sudi meč engleskom favoritu i prvaku Commonwealtha sama po sebi dovoljno je skandalozna i ostavlja mnogo upitnika, pogotovo nakon ovakvog naprasnog prekida meča na štetu boksa i sporta, a najviše Marka Miluna.

Hrvatski prvak u superteškoj kategoriji i jedini naš osvajač medalje na prošlim Europskim igrama u Minsku 2019. godine od prve sekunde je engleskom prvaku Orieju (brončanom s posljednjeg Europskog prvenstva i prvaku Igara Commonwealtha 2022.) dao do znanja da neće prihvatiti podređenu ulogu u meču.

Žustro se suprotstavio, nametnuo otvoreni okršaj i nije dopustio da ga viši Englez izgura na svoju distancu.

U tvrdim, žestokim sudarima u prvoj rundi, obojica boksača morali su zbog posjekotina na intervenciju kod liječnika i obojica su nemilice nastavili oštri okršaj.

Orie je u posljednjim sekundama prve runde dočekao neopreznost Miluna i plasirao mu zadnji desni direkt koji je Australac u ringu odmah presudio za brojanje Marku. To je i presudilo bodovanje u prvoj rundi, jednoglasnih 10:9 u korist engleskog aduta.

U drugoj rundi Milun je povećao tempo, sve opasnije prijetio i zadavao muke Englezu, dok australski sudac nije pričekao da prođe pola druge runde i pošalje obojicu boksača u kut bez da je zatražio mišljenje liječnika – prekid koji se boduje do tog trenutka, što je otišlo na stranu Engleza Orieja s 4:0 (jedan sudac bodovao je do tog trenutka neodlučeno – 19:19).

Tagged