Počelo Europsko prvenstvo u boksu za mlađe seniore, danas nastupaju četiri Hrvata

Hrvatski boks

Hrvatska reprezentacija mlađih seniora otputovala je na Europsko prvenstvo u Erevanu (Armenija) od 23. travnja do 4. svibnja 2023.

Hrvatsku će na Europskom prvenstvu mlađih seniora (EUBC Youth European Boxing Champions for Men & Women) predstavljati:

MLAĐA SENIORKA

do 63 kg Mariela Šteko (BK Petar Zrinski Zagreb) – 8 boksačica

MLAĐI SENIORI

do 63,5 kg Leon Maloić (Titan Gym Zagreb) – 19 boksača

do 67 kg Luka Bukvić (Ares Zadar) – 18 boksača

d0 75 kg Luka Tolj (Osijek) – 16 boksača

d0 80 kg Luigi Šalov (Pula) – 13 boksača

do 86 kg Anthony Mirković (Arena Pula) – 12 boksača

+92kg Lovro Pavčec (Nokaut Zagreb) – 8 boksača

Naše mlade reprezentativce u borbama s najboljim mlađim seniorima iz 30-tak europskih zemalja vodit će izbornik Yousef Hasan i trener Mladen Šteko, a na Europskom prvenstvu sudit će međunarodni sudac Ivan Votuc.

Izbornik Yousef Hasan (Nokaut Zagreb) kao trener već je bio na više od trideset europskih prvenstava u mlađim dobnim skupinama i s većine se vraćao s osvojenim medaljama.

Titan Leon Maloić borit će se protiv Čeha Vojtecha Bernaceka (četvrtak, 27.4.) Pobijedi li Čeha, u četvrtfinalu za osiguranu medalju boksat će protiv pobjednika između domaćeg Armenca Artura Mkrtchijana i Alija Šljive (BiH).

Superteškaš Lovro Pavčec osvojio je europsko srebro kao kadet i brončanu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu 2021., a lani je na Europskom prvenstvu mlađih seniora u Sofiji zaustavljen u borbi za odličje u četvrtfinalu kontroverznom podijeljenom odlukom sudaca u korist domaćeg bugarskog boksača. Već 25.4., u prvoj borbi protiv Rumunja Stefan Moisea, može osigurati odličje.

Naša velika uzdanica je Mariela Šteko (16), europska juniorska prvakinja iz Montesilvana 2022. godine, ulazna mlađa seniorka koja ne pamti kad je posljednji put ring napustila kao poražena – ima niz od više od 30 pobjeda zaredom, a ove godine osvojila je sva natjecanja na kojima je sudjelovala: jake međunarodne turnire u Danskoj, Švedskoj, Banja Luci, Kup nacija u Somboru te državno prvenstvo u Čakovcu na kojem je proglašena najboljom boksačicom u svim ženskim mlađim dobnim uzrastima. U prvoj borbi za medalju boksati će 27.4. protiv domaće Armenke Lilit Asatryan.

Luka Tolj u 1/8 finala borit će se protiv Srbina Adama Krstovića (srijeda, 26.4.). Prođe li u 1/4 finala, za medalju bi se borio protiv pobjednika između Čeha i Talijana.

Luigi Šalov u 1/8 finala borit će se protiv najboljeg crnogorskog predstavnika i jednog od favorita Mirka Šarčevića (utorak, 25.4.) Nedavno je u izjednačenom meču od njega izgubio na Greatest Openu u Lazarevcu.

Anthony Mirković (Arena Pula) u 1/8 finala borit će se protiv Gruzijca Giorgija Naroushvilija (utorak, 25. travnja). Prođe li ga, za osiguranu medalju u 1/4 finalu boksao bi s pobjednikom između predstavnika Izraela i Bjelorusije.

Svi naši izabranici za Europsko prvenstvo u Erevanu su državni prvaci u svojim kategorijama, a Zadranin Luka Bukvić proglašen je najboljim boksačem Prvenstva Hrvatske za mlađe seniore u Čakovcu. On će se u 1/16 finala boriti protiv jednog od favorita Rusa Alekseja Gukova (utorak, 25.4.).

Nakon državnog prvenstva uspješno su nastupili na jakom međunarodnom turniru u Lazarevcu na kojem je Hrvatska osvojila tri zlata, srebro i broncu.

Mečevi najboljih mladih europskih boksačica i boksača počinju u Mika Sports Areni u Erevanu u utorak, 25.4., a prvi u ring ulazi Zadranin Luka Bukvić protiv Rusa Alekseja Gukova (13. meč iza 11.00 sati po našem vremenu).

U popodnevnom programu iza 15.30 sati nastupaju Luigi Šalov (6. meč), Anthony Mirković (11. meč) i Lovro Pavčec (17. meč).

U poslijepodnevnom programu 26.4. boksaju još trojica Hrvata:
Puljanin Luigi Šalov protiv Crnogorca (6. meč iza 15.30 sati),
Puljanin Anthony Mirković protiv Gruzijca (11. meč iza 15.30 sati),
superteškaš iz Zagreba Lovro Pavčec protiv Rumunja (17. meč iza 15.30 sati).

Podsjetimo da je Hrvatska sljedeće 2024. godine dobila domaćinstvo i Europskog prvenstva (travanj 2024.) i Svjetskog prvenstva mlađih seniorki i ml. seniora (studeni 2024.) – prvi put u povijesti dva velika boksačka prvenstva u istoj godini u našoj domovini.

Tagged