Pobjede Veočića i Čalića na Europskim igrama, prati uživo mečeve Kneževića i Miluna

Hrvatski boks

Najuspješniji hrvatski reprezentativac, prvak Europe U22 Gabrijel Veočić (22) na startu olimpijskih kvalifikacija, u meču 1/16 finala na Europskim igrama, pobijedio je vrlo dobrog, čvrstog Bugarina Kristijana Nikolova odlukom sudaca 4:1.

Tri suca bodovali su uvjerljivih 30:27 za Gabrijela, a afrički sudac jedini suprotno – 30:27 za Bugarina!? Smiješno, srećom bez posljedica.

Mladi Bugarin Nikolov (23), koji se kao i Gabrijel već uspješno borio i pobjeđivao na Svjetskim prvenstvima 2021. i 2023. godine, vrlo ambiciozno ušao je u meč i krenuo svim silama u napad.

Vrlo brzo udario je u zid, Gabrijel ga je primirio s nekoliko precizno tempiranih udaraca i nametnuo svoju distancu s koje je, brži i okretniji, pronalazio načine kako ga pogoditi i kazniti.

Svaki pokušaj Nikolova Veočić bi presjekao brzim aperkatima i direktima prema glavi i tijelu i bugarske prijetnje svele su se na napade sa zaletom koje bi naš prvak sigurno zaustavljao.

Gabrijel je prvu i drugu rundu dobio s 4:1, a nakon dvije runde imao je osigurane bodove za pobjedu.

Veočić je u trećoj više taktizirao, čuvao se potencijalnog zalutalog lucky puncha, neoštećen je izašao iz tvrdog meča s jakim protivnikom i sigurno potvrdio pobjedu koju nije vidio samo sudac iz Botswane.

Gabrijel će se u osmini finala boriti u ponedjeljak, 26. lipnja, protiv još opasnijeg, visokog Rumunja Andreija Aradoaieja (26) koji je podijeljenom odlukom slomio i preokrenuo meč protiv snažnog Turčina Kaana Aykutsuna brojanjem u posljednjoj minuti dramatične i žestoke borbe.

Rumunj se već uspješno borio na tri Svjetska prvenstva, a lani je na Europskom prvenstvu u Erevanu osvojio brončanu medalju!

Marko Čalić (35) u 1/16 finala teške kategorije do 92 kg pobijedio je Džemala Bošnjaka (BiH) sigurnom, uvjerljivom pobjedom (5:0).

Četvorica sudaca bodovali su meč s 29:27 za našeg prvaka, a jedan čak s 30:26. Uvjerljivoj razlici pridonijela je javna opomena Bošnjaku u završetku druge runde koju mu je korejski sudac opravdano dodijelio poslije nekoliko opomena zbog zaletavanja i nasrtanja spuštenom glavom.

Marko je dobio sve tri runde, prve dvije s 3:2, a u trećoj je potpuno izdominirao i iskontrolirao meč.

Iskusni Čalić opredijelio se opasnog udarača Džemala Bošnjaka, pogotovo njegove zamahe zadnjom ljevicom, zadržati na distanci, pripaziti na njegove brze nalete i izbjeći borbu u klinču.

Viši i dužih ruku od Bošnjaka, a pokretljiviji na nogama, okretniji i tehnički dotjeraniji, Marko je kontrolirao pokušaje snažnog boksača iz BiH, koji se kao i Čalić posvetio profesionalnom boksu i u 12 mečeva izborio pet pobjeda.

Džemal Bošnjak (38) po izgledu, a i po stilu boksa, sliči Alenu Babiću – htio je zatvoriti Čalića na konopce i iz bliske borbe nametnuti otvorene razmjene teških udaraca.

Čalić ga je taktički zaustavio, a kad je tri godine stariji Bošnjak već gubio dah u trećoj rundi, izdominirao ga je direktima s distance.

Marko Čalić u 1/8 finala boksat će u ponedjeljak, 26. lipnja protiv mladog 21-godišnjeg Litavca Simonasa Urbonaviciusa.

25. lipnja, u nedjelju, u mečevima 1/16 finala nastupaju mladi Zadranin Petar Krešimir Knežević do 71 kg (ring A, 7. meč iza 13:00, otprilike u 14:30) i superteškaš iz Leonarda, Marko Milun (ring B, 8. meč iza 18:00, otprilike u 19:45).

Knežević će se boriti protiv mladog Rumunja Cosmina Daniela Hermiziua, a Milun protiv jednog od favorita, engleskog prvaka Deliciousa Oriea, osvajača bronce lani na Europskom prvenstvu i pobjednika Igara Commonwealtha 2022. godine.

Tagged