Objavljen ždrijeb za boksačice na Svjetskom prvenstvu

Hrvatski boks

Svjetsko prvenstvo za žene službeno je otvoreno, a održavati će se od 8. do 20. svibnja 2022 godine. Obavljen je ždrijeb po kategorijama te su naše djevojke saznale prve protivnice.

Sara Beram (27, BK Petar Zrinski) nastupit će u kategoriji do 63 kg. Sarina protivnica bit će kvalitetna Irkinja Amy Sara Broadhurst (25). Boksačica iz Sj. Irske ima iskustva s velikih natjecanja, nastupila je već na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, a 2019. godine osvojila je brončanu medalju na Europskom prvenstvu (u lakoj kategoriji do 60 kg). Dvaput je bila europska prvakinja do 22 godine (2018. i 2019. godine).

Sjeverna Irska jedna je od država u svijetu koje najviše ulažu u ženski boks i ima jednu od najkvalitetnijih svjetskih reprezentacija. U Sarinoj kategoriji do 63 kg na SP-u u Istanbulu ukupno je prijavljeno 26 boksačica.

Meč naše Sare Beram protiv Amy Sare Broadhurst na rasporedu je u srijedu, 11. svibnja 2022. u popodnevnom terminu.

Naša olimpijka i europska doprvakinja na U-22 u Poreču Nikolina Ćaćić (21) u prvom kolu kategorije do 52 kg bit će slobodna, a u osmini finala čeka je također najvjerojatnije Irkinja Carly McNaul (32). Iskusna Irkinja prije toga mora u šesnaestini finala proći predstavnicu afričkog Burundija protiv koje je izrazita favoritkinja.

Nikolina Ćaćić u osmini finala boksat će u nedjelju, 15. svibnja 2022. godine. Zanimljivo, Nikolina je i na EP-u U-22 u Poreču za protivnicu u prvoj borbi imala kvalitetnu mladu Irkinju Moorehouse koju je pobijedila podijeljenom odlukom. U kategoriji do 52 kg prijavljeno je ukupno 28 boksačica.

Naša najiskusnija boksačica, Splićanka Marija Malenica (33) u kategoriji do 60 kg u 1. kolu boksat će protiv vrhunske Amerikanke Rashide Shakilye Ellis (27).

Američka reprezentativka i prvakinja Ellis osvojila je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, iste godine bila je brončana i na Panameričkim igrama, a lani se borila na Olimpijskim igrama u Tokiju. Favoritkinja je za jedno od odličja na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu u lakoj kategoriji do 60 kg za koju je prijavljena 31 boksačica.

Meč šesnaestine finala Malenica – Ellis na rasporedu je u četvrtak, 12. svibnja 2022. u večernjem programu.

Naša najmlađa predstavnica i debitantica Dea Bolanča (20), kao i Marija Malenica članica splitskog Pit Bulla, slobodna je u 1. kolu u kategoriji do 57 kg, a u 1/16 finala boksat će protiv Poljakinje Sandre Krystyne Kruk (32). Poljakinja Kruk je doprvakinja svijeta, osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2019. godine! U kategoriji do 57 kg prijavljeno je čak 36 boksačica

Dea Bolanča protiv iskusne i kvalitetne Poljakinje boksat će u srijedu, 11. svibnja 2022. navečer.

Trener Franjo Kristić koji je s kvartetom naših najboljih boksačica na SP-u u Istanbulu prokomentirao je ždrijeb:

“To je Svjetsko prvenstvo i nema laganih protivnica. Pred nama su sve vrhunske svjetske boksačice iz zemalja koje jako puno ulažu u ženski boks i čije reprezentativke redovito osvajaju medalje. Sigurno je isto tako da smo mogli dobiti neke lakše suparnice, no najbitnije je da su sve naše boksačice odlično pripremljene i motivirane. Znamo da će pružiti najviše što mogu, a sve imaju kvalitetu za proći uvodne borbe. Vjerujem u naše djevojke, neka one budu u svojim najboljim izdanjima, pa se ne trebamo zamarati imenima suparnica.”

Nikolina Ćaćić – ždrijeb

Dea Bolanča – ždrijeb

Sara Beram – ždrijeb

Marija Malenica – ždrijeb
Tagged