Najbolji seniori na Svjetskom prvenstvu, danas boksa Luka Pratljačić

Hrvatski boks

Superteškaš Luka Pratljačić (+92kg) prvi ulazi u ring u ponedjeljak, 1. svibnja 2023. (20. meč na ringu A iza 14:00 po hrvatskom vremenu, očekivani početak je oko 19:00, možda i prije).

Osječki div borit će se protiv Kineza Danabieka Bayikewuzija.
Pobjeda ga vodi na prvog nositelja Armenca Davita Chaloyana, svjetskog doprvaka 2021., kojeg je Luka krajem 2022. godine pobijedio na Silver Belt turniru u Mariboru.

Luka ga je tada uzdrmao nokdaunom, meč je bio na rubu prekida, Chaloyan je jedva ostao na nogama, a suci su prelomili odluku 3:2 u korist Pratljačića.

Svjetsko seniorsko prvenstvo (30. travnja 2023. – 14. svibnja 2023.) održava se u Taškentu (Uzbekistan).

Uz Luku (BK Osijek), Hrvatsku će na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu predstavljati još dvojca naših najboljih boksača:

poluteška kategorija do 80 kg GABRIJEL VEOČIĆ (21) BK Brod

teška kategorija do 92 kg MARKO ČALIĆ (35) BK Pula

Naše boksače na SP-u vodit će treneri Pero Veočić, Dorian Čalić i Matej Matković. S našom selekcijom u Taškent je otputovao i međunarodni sudac Edi Gustin iz Rijeke (tri IBA zvjezdice) koji će suditi u ringu najboljim svjetskim boksačima.

Našu delegaciju na Svjetskom prvenstvu za Taškent, glavni grad Uzbekistana, iz Zračne luke Franje Tuđmana ispratili su predsjednik Nadzornog odbora HBS-a Jurica Runtić i glavna tajnica HBS-a Nikolina Jurić.

Sva trojica naših izabranika u olimpijskim kategorijama (poluteškoj, teškoj i superteškoj) s pravom očekuju borbe za medalje i tron.

Na Svjetskom prvenstvu u Taškentu sudjelovat će više od 640 najboljih boksača iz čak 104 države svijeta.

Međunarodni boksački savez IBA osigurao je za najbolje nagradni fond od 5,2 milijuna dolara! Boksači će se osim za medalje u 13 težinskih kategorija boriti za rekordne novčane nagrade – 200.000 dolara za zlatnu medalju, 100.000 dolara za srebro i po 50.000 dolara za brončana odličja.

Ždrijeb po kategorijama Svjetskog prvenstva je u nedjelju, 30. travnja 2023. godine, a mečevi u Taškentu počinju od ponedjeljka, 1. svibnja 2023. godine. Finalne borbe za titule svjetskih prvaka na rasporedu su 13. i 14. svibnja 2023. godine.

Europski prvak za seniore do 22 godine (EP Poreč 2022.) Gabrijel Veočić bio je naš najuspješniji boksač već na prošlom Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2021. godine s tri pobjede kada je u četvrtfinalu na bodove izgubio od svjetskog prvaka Kubanca Hernandeza.

Veočić je otad u 30 mečeva poražen samo jednom – kontroverznom odlukom sudaca na Golden Belt turniru u Marakešu od Rusa Imama Khatajeva. Prije toga osvojio je i elitni Silver Belt turnir u Mariboru i dominira u olimpijskoj poluteškoj kategoriji do 80 kg.

Na ista dva elitna svjetska turnira u Mariboru i Marakešu sjajno je boksao superteškaš Luka Pratljačić i na putu do finala pobjeđivao europske i svjetske osvajače medalja.

Najiskusniji Marko Čalić u velikom se stilu ove godine vratio u olimpijski ring (15 profi-mečeva, 14 pobjeda) i pokazao da je u vrhunskoj formi i da se odlično pripremio za Svjetsko prvenstvo i Europske igre u lipnju u Poljskoj, kvalifikacijske za Olimpijske igre u Parizu 2024. na koje svakako želi proći nakon tri pokušaja.

Tagged