Mariela Šteko u finalu juniorskog EP u Italiji

Hrvatski boks

Hrvatska je osvojila tri odličja i ima predstavnicu u finalu Europskog juniorskog prvenstva u Montesilvanu (Italija)!

Mariela Šteko, članica BK Petra Zrinskog, mlada Hrvatica koja živi i trenira u Münchenu kod oca Mladena Šteke, bivšeg prvaka u borilačkim sportovima, plasirala se u finale Europskog juniorskog prvenstva u Montesilvanu.

Mariela je u polufinalu kategorije do 63 kg pobijedila Španjolku Anu Rodriguez Ubis podijeljenom odlukom sudaca 3:2.

Viša i dužih ruku Mariela brže se kretala i elegantno s distance nametnula svoj stil. Taktički je potpuno kontrolirala meč s distance protiv snažne Španjolke čiji su česti pokušaji naleta u klinč i blisku borbu bezuspješno završavali.

Mariela je izluđivala Španjolku stalnim plesanjem i direktima s distance te je bodovanjem sudaca dobila sve tri runde s 3:2 (dva suca bodovali su sve tri runde za našu boksačicu 30:27!) za konačni trijumf i ulazak u finale u utorak, 4. listopada protiv jake Turkinje Husne Esmaul Babbat.

Čestitke Marieli i ocu i treneru Mladenu Šteku – ovo je ove godine druga medalja za obitelj Šteko koja je od ove godine odlučila nastupati za Hrvatsku.

Mariela je prije Španjolke u polufinalu u četvrtfinalu uvjerljivo pobijedila Cipranku, a treća pobjeda na EP-u donosi joj zlato.

Naše boksačice su osvojile tri medalje – uz Marielu Šteko koja se bori za zlato, Nika Lopac i Lana Paljušić osvojile su bronce.

Novi je to veliki uspjeh hrvatskog ženskog boksa – uz tri medalje na Europskom kadetskom prvenstvu u Turskoj i srebro Nikoline Ćaćić na EP-u U-22 u Poreču – ukupno sedam velikih medalja za naše mlade boksačice u 2022. godini.

Lana Paljušić, članica BK Kutine, koja također trenira kod Mladena Šteke u Münchenu, u kategoriji do 54 kg osvojila je broncu.

U polufinalnom meču boksala je protiv Irkinje Niamh Keogh i izgubila jednoglasnom odlukom sudaca u sve tri runde.

Lana protiv brze i energične Irkinje nije uspjela iskoristiti prednost u visini i dužini ruku, eksplozivna Keogh pronalazila je nepogrešivo put za čiste pogotke i zasluženo je dobila tri runde. Lana je zasluženo osvojila svoju prvu europsku medalju.

Ovo je druga medalja za BK Kutinu ove godine. Nedavno je broncu na Europskom kadetskom prvenstvu u Turskoj osvojila Agata Štajcer.

Čvrsta Senjanka Nika Lopac u teškoj kategoriji do 80 kg također je osvojila brončanu medalju.

Prošle godine Nika je bila brončana i na Europskom juniorskom prvenstvu u Tbilisiju u Gruziji, ovo joj je druga velika medalja na europskoj sceni.

Čestitke za Niku i trenera Veselina Lakičevića iz BK Senj za dvije europske medalje koje su osvojili za Hrvatsku.

Nika Lopac u polufinalu teške kategorije izgubila je prekidom u drugoj rundi meč od kvalitetne i iskusnije Poljakinje Kornelije Amelije Kostrzewe.

Nika je beskompromisno i bez straha otpočetka krenula u otvorene razmjene s jakom Poljakinjom, prva runda otišla je na stranu suparnice, a kad je Nika još jače krenula u drugoj rundi presjeklo ju je prvo, ubrzo i drugo brojanje, nakon kojeg je sudac označio kraj meča.

Od šest predstavnica na Europskom juniorskom prvenstvu u Montesilvanu (uz sestre Gabrielu i Doroteu Vencl iz BK David Koprivnica te Senjanku Nikolinu Krmpotić iz BK Senj), naše boksačice vraćaju se s tri medalje.

Finalni meč Mariele Šteko i Turkinje Hudne Asmaul Babbat možete pogledati u utorak, 4. listopada iza 13:00 na linku:

Tagged