Luka Plantić osvojio broncu na Europskom prvenstvu u Erevanu!

Hrvatski boks

Hrvatski boksački olimpijac, Luka Plantić (25), član BK Salone, osvojio je brončanu medalju na Europskom prvenstvu koje se održava u Erevanu od 22. do 31. svibnja 2022. godine!

Luka Plantić je polufinalni meč protiv Artjoma Agejeva izgubio podijeljenom odlukom sudaca (4:1).

Luka je otpočetka “jurišao” i neumorno pritiskao srpskog Rusa, iskusnog Agejeva (30) koji se u prvoj rundi s velikim znanjem branio iz kontragarda te se dobro kretao i odolijevao Lukinim naletima. Zadavao je kontre kojima je dobio prvu rundu sa 4:1.

U drugoj i trećoj rundi je pojačao napade, zasipao je Rusa s još više serija i kombinacija udaraca, a Rus je sve češće tražio spas u držanju i naslanjanju tijelom na Plantića.

Iskusni njemački sudac u ringu blagonaklono je tolerirao Rusu česta držanja, razdvajao i očinski ga opominjao te mu davao vremena za predah kada je mogao biti i na rubu brojanja.

Potpunu inicijativu Plantića u drugoj rundi suci su opet bodovali s kontroverznih 4:1 u korist srpskog Rusa i Luki je u trećoj preostalo maksimalno riskirati i neumorno napadati.

Plantić je upravo to i napravio, izvukao je zadnje atome snage te je držao Rusa Agejeva na konopcima dok se ovaj naslanjao i držao Luku, tražio predah koji mu je iskusni njemački sudac i dozvoljavao, a kad mu je ponovno trebao dati javnu opomenu, opet ga je obazrivo savjetovao i omogućio mu predah da se oporavi za kraj.

Rus je bez brojanja kraj dočekao na nogama. Treću rundu dobio je Plantić s 3:2, nedovoljno za trijumf, jer suci su ukupno bodovali meč sa 4:1 u korist Agejeva.

Čestitke na medalji Luki, treneru Tomislavu Bašiću i izborniku Kristijanu Hodaku! Luka je napravio sve što je bilo u njegovoj moći za najviši plasman. Osvojio je veliku europsku medalju, dosad najveću u karijeri nakon što je bio i juniorski prvak Europe i svjetski doprvak Europe.

Riječanin Petar Cetinić (22), najmlađi hrvatski reprezentativac na Europskom prvenstvu, prvi je nastupio u 1/16 finala kategorije do 71 kg i izgubio jednoglasnom odlukom sudaca (5:0) od Mađara Istvana Gerszenyija.

Cetinić je otpočetka nametnuo ritam i držao inicijativu, neumoljivo je pritiskao snažnog Mađara prema konopcima dok se on vješto branio i plasirao iz kontri udarce koji su mu donijeli jednoglasnom odlukom sudaca prvu rundu.

Borbeni Cetinić krenuo je još agresivnije u drugoj rundi, nije dopuštao predah Mađaru i sve češće ga je držao na konopcima te je tu rundu izgubio podijeljenim bodovanjem (3:2).

U trećoj je već posustao u nesmiljenim napadima, a Mađar je u kontrama uspio plasirati udarce za potvrdu runde i meča.

Čestitke hrabrom Petru Cetiniću koji je dao sve od sebe! Borio se i jurišao bespoštedno do posljednjeg atoma snage što nije bilo dovoljno za pobjedu nad čvrstim mađarskim reprezentativcem.

Hrvatski prvak u lakoteškoj kategoriji do 86 kg, Damir Plantić (32), u osmini finala Europskog prvenstva u Armeniji poražen je od Rusa koji nastupa za Srbiju, Vladimira Mirončikova, jednoglasnom sudačkom odlukom (5:0).

Naš najiskusniji reprezentativac, stariji brat Plantić, odlično je otvorio meč. Kontragardom je zbunio Rusa Mirončikova i zadavao mu velike probleme prednjim desnim direktima.

Damir je srpskog Rusa efikasno držao na distanci, “šetao” ga u prazno i kažnjavao preciznim direktima. Uvjerljivu prednost i dominaciju u prvoj rundi suci su bodovali samo s 3:2 u korist Plantića.

U drugoj rundi iskusni Rus (pod vodstvom ruskog trenera u reprezentaciji Srbije) pronašao je tehničko-taktički pristup. Prolazio je Damiru kroz distancu dok je on spuštao gard i sve teže održavao ritam u meču s osvajačem bronce za Srbiju na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Suci su drugu rundu bodovali jednoglasnom odlukom u korist renomiranog Mirončikova.

U trećoj rundi Damir Plantić pružio je sve što je u tome trenutku mogao, s nekoliko preciznih direkata zaustavio je Mirončikova, a oba boksača su sve češće bili u klinču. Odluka sudaca otišla je u korist Mirončikova koji je postavljen za drugog nositelja lakoteške kategorije na Europskom prvenstvu.

Damiru i treneru Tomislavu Bašiću čestitke za srčani i kvalitetno odrađen meč, sigurno i najzahtjevnijiji od prošlogodišnjeg Damirovog povratka u ring. Borio se protiv boksača vrhunske klase i osvajača “velikih” medalja, Rusa Mirončikova!

Delnički vatrogasac i član BK Rijeke, hrvatski prvak Matteo Komadina u kategoriji do 63,5 kg, u 1/8 finala izgubio je od Španjolca Adriana Creusa Thiama jednoglasnom odlukom sudaca, 5:0.

Matteo protiv višeg i dužeg Španjolca, vrlo okretnog i brzog, nije uspio nametnuti svoj stil, teško je prilazio bliže Španjolcu koji je Matteove pokušaje zaustavljao preciznim pojedinačnim udarcima s distance.

Matteo je prvu rundu izgubio podijeljenom odlukom sudaca (4:1). Jači pritisak nije uspio napraviti u preostale dvije runde, nije mogao čvršće i konkretnije prići i zadati opasnije serije jer se Španjolac, šesti nositelj kategorije, brže kretao i time sakupljao bodove.

Čestitke Matteu Komadini i treneru i izborniku Kristijanu Hodaku na srčanom meču protiv kvalitetnog suparnika europske klase.

Hrvatski prvak do 67 kg i povratnik na međunarodnu scenu Sesvećanin Marko Zeljko (BK Salona) ispao je u 1/8 finala jednoglasnom odlukom sudaca od Škota Tylera Jollyja.

Zeljko je u prvoj rundi “održavao ravnotežu” s borbenim Škotom, sedmim nositeljem, tehnički vrhunski školovanim boksačem, i tu rundu suci su bodovali sa 4:1 za Škota.

U nastavku Marko je unazadovao u ritmu i lošije se kretao, načele su ga snažne kombinacije Škota u tijelo i kroz gard, pa je spremniji Jolly u drugoj rundi iznudio i brojanje Zeljku.

Meč je bodovno bio već odlučen nakon dvije runde, Zeljko nije imao snage za preokret, a u trećoj je sjajni škotski tehničar zadao još jednu seriju i brojanje za sigurni završetak borbe u svoju korist.

Marku Zeljku i treneru Tomislavu Bašiću čestitke za srčanu i otvorenu borbu na Europskom prvenstvu koju je časno izgubio od kvalitetnog i vrhunski spremnog škotskog borca.

Tagged