Hrvatski reprezentativci uspješni na Omladinskoj zlatnoj rukavici i u dual mečevima s Italijom

Hrvatski boks

Omladinska zlatna rukavica održala se u Banja Luci od 24. do 26. veljače za juniore i mlađe seniore.

Pod vodstvom izbornika mlađih seniora Yousefa Hasana i Ratka Medeneca,
Leon Maloić (Titan Gym) u kategoriji do 63,5 kg pobijedio je predstavnika Crne Gore Aleksu Orovića i izgubio od Srbina Vladimira Beriše te je osvojio brončanu medalju.

Nikola Grgić (Nokaut) do 63,5 kg borio se protiv Crnogorca Miloša Roganovića i nakon izjednačene i neizvjesne borbe suci su tijesno i podijeljeno bodovali 3:2 za boksača iz Crne Gore.

U kategoriji do 71 kg Filip Deveđija (Nokaut) borio se protiv reprezentativca Srbije Dimitrija Andrejevića i u otvorenom, borbenom meču izgubio jednoglasnom odlukom sudaca te je osvojio broncu.

Europska juniorska prvakinja Mariela Šteko nastavila je pobjednički niz u Banja Luci – za zlato u konkurenciji ml. seniorki do 63 kg pobijedila je slovensku reprezentativku Nacu Weber Nikolov.
Marieli je to već četvrti osvojeni turnir u 2023. godini.

Pobjedničku seriju nastavila je i mlađa sestra Valeria Šteko novim trijumfom u Banja Luci nad predstavnicom Srbije Natašom Lukić koja je nedavno bila proglašena za najbolju boksačicu na Kupu nacija u Somboru.

Junior Emanuel Duspara (Nokaut, 80 kg) zlatnu medalju u Banja Luci osvojio je prekidom u 3. rundi protiv reprezentativca Srbije.

Ml. senior Lovro Pavčec (+92 kg) osvojio je zlatnu medalju WO jer predstavnik Crne Gore nije izašao na meč našem teškašu.

Završnog dana na ‘Omladinskoj zlatnoj rukavici’ slavili su predstavnici BK Brod.

Juniorka Ana Jukičić u kategoriji do 54 kg podijeljenom je odlukom pobijedila predstavnicu Srbije Mariju Lukić i osvojila zlatnu medalju. Ana je osvojila i pehar za najbolju tehničarku turnira.

Juniorka Barbara Princip nije imala protivnicu i pobjedu i zlatnu medalju osvojila je bez borbe.

Junior Juraj Tutundžić u kategoriji do 66 kg podijeljenom odlukom pobijedio je Austrijanca Kusaija Al Arara čime je osvojio zlatno odličje.


Hrvatski juniori pod vodstvom izbornika Hrvoja Pečarića i trenera Marina Morića boksali su dva meča protiv juniorske reprezentacije Italije u gradu Latini pokraj Rima u regiji Lazio.

U prvom ogledu, pobjedu za Hrvatsku izborili su Mate Šarić (Kralj Tomislav) u kategoriji do 57 kg i Matija Berend (Ronin Križevci) do 63 kg.

Izbornik Pečarić vrlo je zadovoljan onime što su pokazali naši juniori kojima je to u većini debi na međunarodnoj sceni i koji su prvi put osjetili mečeve u inozemstvu, u lijepom sportskom ozračju u kojem su primljeni u Italiji, a srčano su se borili protiv najbolje postave talijanskih juniora, među kojima su i dvojica juniorskih doprvaka Europe (protivnici Marija Nakića i Nike Gorete).

Po prvi put su reprezentativce imali mladi klubovi FC Kovačić Varaždin i BK Knin.

Puljanin Lucas Mirković meč u kojem je bio u prednosti morao je predati zbog ozljede lakta, a Brođanin Ivan Jukičić nije imao protivnika u svojoj kategoriji do 80 kg.

Rezultat prvog meča bio je 16:4 za domaću selekciju Italije.

44-46 kg: TRISTAN TALAN (Fight Club Kovačić Varaždin) – Orlando Tommaso 0-3
48 kg: MARIO NAKIĆ (BK Knin) – El Moety Anthony 0-3
54 kg: MARKO PRALAS (BK Titan Gym Zagreb) – Turrin Mattia ABD Round 3 (Pralas izgubio)
57 kg: MATE ŠARIĆ (BK Kralj Tomislav Zagreb) – Argiolas Micchele 3-0
60 kg: ASLAN KRASNIQI (BK Rekord Zagreb) – Valerio Simone 1-2
63 kg: MATIJA BEREND (BK Ronin Križevci)- Zhangi Tomasso 3-0
66 kg: LUCAS MIRKOVIĆ (BK Arena Pula) – Falconiero Antonino RSCI 2 runda (Mirković ozljeda)
70 kg: DOMINIK PALIĆ (BK Kralj Tomislav Zagreb) – Ghiringhelli Mattia 0-3
75 kg: NIKO GORETA (BK Grom Split) – Moralle Gabriel 1-2
+80 kg: ŠIME ČERINA (BK Torcida Split) – Corona Aharon RSC 1 (Čerina izgubio).

U drugom ogledu pobjedu za našu selekciju izborio je Dominik Palić (BK Kralj Tomislav) do 70 kg protiv Lorenza Policellia.

Ostali naši mladi boksači (šestorica) izgubili su na bodove u dual meču sa sedam borbi. Za nekoliko naših juniora nije bilo protivnika, pa su odradili sparinge.

Naši treneri kao vrlo dvojbene poraze na bodove izdvojili su mečeve Aslana Krasniqija (60 kg), Nike Gorete (75 kg) i Matije Berenda u 63 kg protiv težeg i iskusnijeg talijanskog reprezentativca, brončanog na juniorskom EP-u.
Berend je pobjedu upisao u prvom dual meču, kao i Mate Šarić.

Izbornik Hrvoje Pečarić više je nego zadovoljan onime što su pružili naši juniori, borili su se srčano bez respekta sa iskusnijim suparnicima, a većinom su svi debitanti na međunarodnoj sceni i put u Italiju i dva meča s vrhunskim talijanskim juniorima značio im je veliko, više nego korisno iskustvo.
Izbornik Pečarić posebno je naglasio da možemo biti više nego ponosni potencijalom koji imamo u mlađim kategorijama.
Pogotovo su oduševljeni prijemom i pažnjom talijanskih domaćina, a slobodno vrijeme iskoristili su i za nezaboravni obilazak Vječnog grada Rima.

Hrvatsku su u Italiji predstavljali:

44-46 kg: TRISTAN TALAN (Fight Club Kovačić Varaždin)
48 kg: MARIO NAKIĆ (BK Knin)
54 kg: MARKO PRALAS (BK Titan Gym Zagreb)
57 kg: MATE ŠARIĆ (BK Kralj Tomislav Zagreb)
60 kg: ASLAN KRASNIQI (BK Rekord Zagreb)
63 kg: MATIJA BEREND (BK Ronin Križevci)
66 kg: LUCAS MIRKOVIĆ (BK Arena Pula)
70 kg: DOMINIK PALIĆ (BK Kralj Tomislav Zagreb)
75 kg: NIKO GORETA (BK Grom Split)
80 kg: IVAN JUKIČIĆ (BK Brod Slavonski Brod)
+80 kg: ŠIME ČERINA (BK Torcida Split)

S juniorskom reprezentacijom u Italiji bio je i naš mladi sudac Petar Grubišić.

Tagged