Hrvatska osigurala tri medalje na Europskom prvenstvu

Hrvatski boks

Najbolji hrvatski boksač, olimpijac i bivši europski prvak U22, srebrni na Europskim igrama 2023., Brođanin Gabrijel Veočić (22) osigurao je novu veliku medalju u kolekciji, svoju prvu na Europskom seniorskom prvenstvu.

U četvrtfinalu poluteške kategorije do 80 kg prekidom u trećoj rundi, nakon dva brojanja u drugoj rundi, svladao je Moldavca Dmitrija Koschuga!


Gabrijel je zauzeo autoritativni gard od prvog zvuka gonga, ekspresno skršio gard Moldavca dubokim aperkatima i dugačkim direktima, ciljao ga nemilice u glavu i tijelo, tako da plećati, snažni Koschug vrlo brzo nije znao od čega se prije treba braniti i kako zaustaviti Gabrijelovu kanonadu.

Veočić je uvjerljivo s 5:0 dobio prvu rundu, a u drugoj potpuno razorio suparnika munjevitim krošeima i aperkatima za dva brojanja. Drugu rundu hrvatski prvak dobio je kod svih pet sudaca s 10:8 i uoči treće runde imao nedostižnu bodovnu prednost – 20:17 kod svih sudaca.
Nakon novog okršaja i razmjene teške paljbe, Moldavcu se otvorila posjekotina iznad oka i sudac je nakon intervencije liječnice pokazao kraj borbe.


Veočić je ponovo bio u maestralnom izdanju kao što je otpočetka na Europskom prvenstvu u Beogradu gdje je već uvjerljivo pobijedio predstavnike Azerbajdžana i Španjolske (Jalidova Gafurova postavljenog za drugog nositelja) i u trećem meču za medalju, reprezentativca Moldavije!

Lucija Bilobrk je u polufinalu teške kategorije do 81 kg suvereno, s jednoglasnom odlukom 5:0 u sve tri runde pobijedila domaću reprezentativku Srbije Elmu Hajrović!

Višestruka prvakinja Hrvatske (pet puta), neprikosnovena u teškoj kategoriji Lucija Bilobrk (25, Pit Bull Split), višestruka svjetska i europska prvakinja u kickboxingu, K-1, savateu i tajlandskom boksu, koja je tek ove godine izašla na međunarodnu boksačku scenu, plasirala se u finale i borbu za novo zlato u ringu na Europskom prvenstvu u Beogradu.

Lucija je uvjerljivo svladala predstavnicu Srbije Elmu Hajrović iz Novog Pazara, odličnom taktikom iskoristila izuzetnu pokretljivost i prednost u visini i dužini ruku potpuno ukrotivši domaću predstavnicu, inače svjetsku prvakinju u karateu.

Splićanka Lucija sve tri runde držala je reprezentativku Srbije na distanci, a njene pokušaje naleta i široke zamahe krošeima, pravodobno presijecala i kažnjavala preciznim prednjim i zadnjim direktima.
Rezultat kod svih pet sudaca bio je 30:27 (po rundama 10:9, 10:9, 10:9).

Lucija je tek ove godine prvi put boksala međunarodne mečeve i odmah je pokazala kakav boksački potencijal nosi u sebi – osvojila je Kup nacija u Somboru trijumfima nad viceprvakinjom svijeta iz Uzbekistana i nad snažnom predstavnicom Azerbejdžana.

Lucija ne pamti kad je ring napustila poražena u bilo kojem borilačkom sportu.

Osječki div Luka Pratljačić (26) osvojio je brončanu medalju. Zaustavljen je u polufinalu superteške kategorije +92 kg od prvaka Srbije Dušana Veletića jednoglasnom odlukom sudaca.


Luka je ostvario dvije velika pobjede nad Azerbejdžancem Abdullayevom i Crnogorcem Prasovićem.

U polufinalu je ponovo koban bio Lukin prijatelj i sparing-partner Dušan Veletić u borbenom, čvrstom meču u kojem je Luka držao inicijativu i ciljao trenutak za seriju koja bi slomila Veletićev otpor.


Pratljačić je na sličan način izgubio od Veletića na olimpijskim kvalifikacijama u Busto Arsiziju – lovio je Veletića po ringu, pritiskao ga prema konopcima i kutevima, a prvak Srbije, pokretan i brz na nogama, vješto je izmicao, plasirao u povlačenju pojedinačne udarce i uvijek pronašao izlaz iz kritičnih situacija.

© Hrvatski boksački savez

Tagged