Gabrijel Veočić osvojio srebro na Europskim igrama

Hrvatski boks

Najbolji hrvatski boksač Gabrijel Veočić (22) vraća se sa srebrnom medaljom s Europskih igara iz Poljske (Krakow).

U finalu poluteške kategorije do 80 kg izgubio je prekidom u drugoj rundi od najboljeg poluteškaša Europe i svijeta, a i jednog od najboljih boksača u svim olimpijskim kategorijama, Ukrajinca Oleksandra Khyzhniaka (27), svjetskog i europskog prvaka i olimpijskog doprvaka, koji je u Krakovu obranio titulu osvojenu na Europskim igrama u Minsku 2019. godine.

Gabrijel se nakon četiri uvjerljive pobjede u finalu sučelio s najjačim protivnikom u dosadašnjoj karijeri.

Khyzniak je otpočetka jurnuo kao ‘razjareni bik’ i odveo meč u jednosmjernu ulicu, u smjer koji nikako nije mogao odgovarati Gabrijelu.

Veočić se morao braniti od uraganskih naleta, teških plotuna kojima ga je Ukrajinac zasuo bez milosti, ne dopuštajući sekunde prostora za predah.
Pokušao ga je zaustaviti i iznenaditi munjevitim aperkatima kroz gard, s nekima je i uspio, ali Khyzhniaka ne bi zasmetao ni udarac baseball palicom – sve se od njega odbijalo kao od oklopa, neumoljivo je jurišao i u jakom tempu plasirao snažne serije udaraca iz svih smjerova.

Veočić se branio koliko je mogao, brzo je mijenjao smjer, pokušavao kontrirati, ali pomoći nije bilo. Protiv takve ofenzive Ukrajinca ne pomaže ni taktika, a u istom nesmiljenom tempu samljeo je i sve druge suparnike do finala.

U posljednjoj minuti prve runde sudac je Gabrijelu označio brojanje, čime je prva dionica bila definitivno odlučena u korist Khyzhniaka.

Veočić se oporavio nakon odmora, a u drugoj rundi Ukrajinac je ponovno navalio kao oklopna divizija lomeći sve pred sobom. Nakon još jedne serije udaraca, argentinski sudac u ringu označio je prekid i kraj.

Gabrijel je prvi hrvatski boksač koji se borio u finalu Europskih igara, jedini naš predstavnik koji je u Krakovu osvojio odličje i olimpijsku normu za Pariz 2024., a iskustvo iz borbe s Khyzniakom dat će mu novi podstrek za daljni napredak.

Podsjećamo, Gabrijel se ovim uspjehom uspio kvalificirati na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Čestitke Gabrijelu Veočiću, ocu i treneru Peri Veočiću i članovima tima.

Tagged