Danas uživo Knežević i Bolanča, tri Hrvata korak do plasmana na Olimpijske igre

Hrvatski boks

U ponedjeljak, 26. lipnja 2023., troje od četvero hrvatskih predstavnika izborilo je prolazak u četvrtfinale Europskih igara u Krakovu, borbe za medalje i plasman na Olimpijske igre: Marko Čalić, Sara Beram i Gabrijel Veočić.

To nije uspjelo olimpijki iz Tokija Nikolini Ćaćić koja nije mogla proći viceprvakinju svijeta, Talijanku Sirinu Charaabi.

Svo troje naših reprezentativaca u četvrtfinalu će se boriti u srijedu, 28. lipnja 2023. godine.

Najiskusniji hrvatski reprezentativac, Puljanin Marko Čalić (35) izborio je drugu pobjedu na 3. Europskim igrama u Krakovu i prvi se od naših predstavnika plasirao u četvrtfinale među osam najboljih.

Iskusni Čalić u osmini finala teške kategorije do 92 kg s uvjerljivih 5:0 svladao je mladog reprezentativca Litve Simonasa Urbonaviciusa (21).

Hrvatski prvak održao je mladom, plećatom i visokom Litavcu koji se bori iz kontragarda, malu školu boksa – izdominirao ga je u svakoj rundi za dominantnih 5:0.

Tri runde Čalić je bio neuhvatljiv i nerješiv rebus za mladog Litavca i tu se najbolje vidjelo koliko znači iskustvo u ringu – Čalić uz brojne pobjede i medalje u olimpijskom boksu, iza sebe ima i 14 pobjeda u profesionalnom ringu u 15 mečeva.

Čalić će se u četvrtfinalu boriti protiv još jednog znatno mlađeg boksača, Irca Jacka Marleya (20) koji je u osmini finala pobijedio podijeljenom odlukom (4:1) Grka Nanitzaniana nakon što je gubio prvu rundu, a onda silovitim naletima slomio Grka u trećoj rundi.

Najuspješniji hrvatski reprezentativac, prvak Europe U22 i dva puta peti na Svjetskim prvenstvima, Gabrijel Veočić (22) plasirao se u 1/4 finale Europskih igara i borbu za medalju.

Do postolja i plasmana na Olimpijske igre u Parizu i uspjeha karijere dijeli ga još samo jedna pobjeda.

Gabrijel je u 1/8 finala poluteške kategorije do 80 kg pobijedio opakog, snažnog Rumunja Andreija Aradoaieja (26), brončanog s EP-a 2022. i također dvostrukog četvrtfinalistu svjetskih prvenstava.

Gabrijel je ponovo moćno demonstrirao najvišu klasu i slavio s uvjerljivih 5:0, kao što je u 1. kolu dominantno svladao i Bugarina Nikolova.

Prve dvije runde riješio je s jednoglasnih 5:0. Kod svih sudaca imao je nedostižnu prednost 20:18, a dobio je i treću s 3:2, premda se više čuvao silovitih naleta višeg i krupnijeg Rumunja i potencijalnog nekontroliranog udarca.

Naš glavni adut u četvrtfinalu, u srijedu 28. lipnja borit će se protiv vrsnog Estonca Stivena Aasa koji je dosad svladao Lea Citanovića (BiH) i deklasirao Izraelca Ilyushonoka koji je pokušavao doći do pobjede na gotovo sve moguće nedozvoljene načine i bio diskvalificiran u 3. rundi meča.

Sara Beram (28) izborila je drugu pobjedu na 3. Europskim igrama u Krakovu i plasirala se u četvrtfinale i borbu za medalju u kategoriji do 60 kg.

Moćna Zadranka, članica BK Petar Zrinski Zagreb, lani osvajačica europske bronce na EP-u u Budvi, u osmini finala je s odlukom 4:0 svladala energičnu, neugodnu Bugarku Sezgin Mehmedovu (23), četvrtfinalisticu sa Svjetskog i Europskog prvenstva.

Sara je u prvoj rundi ispitivala Bugarku, koliki joj je napadački potencijal, a zaustavljala je brzim serijama, dobivši prvu rundu s podijeljenom odlukom 3:2.

U drugoj rundi naša boksačica preuzela je inicijativu, u brzim prilascima sasula nekoliko munjevitih serija po Bugarki i uvjerljivo dobila rundu s 5:0 i bodovno praktički osigurala novi trijumf.

Sara Beram u četvrtfinalu za medalju i plasman na Olimpijske igre u Parizu borit će se protiv srpske Ruskinje Natalije Šadrine koja je s jednoglasnih 5:0 pobijedila bivšu svjetsku prvakinju i osvajačicu europskih medalja, Talijanku Alessiju Mesiano.

Iskusna Šadrina (33) dvaput je bila četvrtfinalistica Svjetskih prvenstava dok je još nastupala za Rusiju.

Naša prva olimpijka iz Tokija 2021. i doprvakinja Europe U22 Nikolina Ćaćić nije uspjela proći među osam najboljih u kategoriji do 54 kg.

Jednoglasnom odlukom izgubila je meč 1/8 finala od Talijanke Sirine Charaabi (24), aktualne doprvakinje svijeta sa SP-a 2023. u Indiji.

Naša stjegonositeljica na Europskim igrama pokušala je s distance kontrolirati hitru, eksplozivnu Talijanku, opasnu kontrašicu, a odlična, brza Charaabi uspjela je probijati distancu i skupljati prednost – prvu rundu dobila je s 5:0, drugu s 3:2.

U utorak, 27. lipnja u osmini finala Europskih igara u Krakovu borit će se Petar Krešimir Knežević (71 kg) protiv Francuza Traorea i Dea Bolanča (57 kg) protiv Dankinje Mortensen.

Tagged