Četiri hrvatske boksačice uskoro na Svjetskom prvenstvu

Hrvatski boks

U Istanbulu će se od 8. do 20. svibnja 2022. godine održati Svjetsko prvenstvo za seniorke. Svjetsko prvenstvo za boksačice trebalo se u glavnom gradu Turske održati prošle godine, a bilo je odgođeno zbog pandemije.

Hrvatsku će na Svjetskom prvenstvu predstavljati četiri naše najbolje boksačice. Izbornik ženske reprezentacije Ante Matas odredio je sljedeće boksačice:

do 52 kg: Nikolina Ćaćić (Omega Zagreb)

do 57 kg: Dea Bolanča (Pit Bull Split)

do 60 kg: Marija Malenica (Pit Bull Split)

do 63 kg: Sara Beram (Petar Zrinski Zagreb)

Naše boksačice na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu vodit će treneri: Ante Matas, Franjo Kristić Pero Tadić.

Hrvatski ženski boks nedavno je na Europskom prvenstvu za seniore i seniorke do 22 godine u Poreču osvojio prvu medalju uopće u seniorskoj konkurenciji – naša najbolja boksačica i prva hrvatska olimpijka Nikolina Ćaćić (21) osvojila je srebrnu medalju i naslov doprvakinje Europe do 22 godine.

Nikolina je lani izborila nastup i prvu pobjedu na Olimpijskim igrama u Tokiju, a prije toga bila je prva osvajačica velikih medalja za Hrvatsku kad je postala svjetska i europska doprvakinja u mlađim seniorkama 2019. godine.

Nadomak plasmanu na Olimpijske igre bila je i naša najiskusnija reprezentativka, Splićanka Marija Malenica (33) koja se prošle godine na olimpijskim kvalifikacijama u Parizu srčano borila s domaćom predstavnicom u najuzbudljivijem meču kvalifikacija u kojem je izbrojan rekordan broj razmjena udaraca u ženskom boksu!

Marija se nakon toga preselila u London i posvetila profesionalnoj karijeri (upisala i pobjedu u profi-ringu), a nastupila je na državnom prvenstvu u Zadru gdje se borila u najžešćem meču prvenstva protiv Sare Beram koja je pobijedila i bila proglašena najboljom boksačicom PPH-a za žene.

Marija Malenica prošle je godine bila zlatna i proglašena je najboljom boksačicom Prvenstva Balkana u Zagrebu. Boksala je i u finalu Svjetskog kupa u Kölnu i osvojila srebrnu medalju.

Sara Beram (27) nedavno je obranila titulu na jakom međunarodnom turniru ‘Beogradski pobjednik’ gdje je senzacionalno s četiri pobjede u nizu nad kvalitetnim suparnicama trijumfirala i lani, a pod vodstvom trenera Pere Tadića ostvarila je primjetan napredak i sigurno će biti jaki hrvatski adut za najviši plasman na SP-u u Istanbulu. Sara je također bila i prvakinja na Prvenstvu Balkana u Zagrebu, a bila je i pobjednica međunarodnog Grand Prixa Zagreb.

Mlada i srčana Splićanka Dea Bolanča (20) odlično se borila na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču, na svakom natjecanju pokazuje kontinuirani napredak i nastup na Svjetskom prvenstvu među najboljim boksačicama svijeta bit će joj novi veliki iskorak u međunarodnoj karijeri.

Za vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva boksačica u Istanbulu će se održati i izborni kongres Svjetske boksačke federacije IBA-e s izborom novog predsjednika.

Tagged