Braća Pratljačić osvojili medalje na jakim međunarodnim turnirima

Hrvatski boks

Osječki teškaš Marko Pratljačić (28), prvak Hrvatske u teškoj kategoriji (92 kg), postigao je najveći uspjeh od hrvatskih reprezentativaca na velikom 67. Bocskai memorijalu u Debrecenu i svoj najveći uspjeh u karijeri osvojivši brončanu medalju.

Marko je u polufinalu jednoglasnom odlukom sudaca izgubio od snažnog reprezentativca Kazahstana Albeka Oralbaya, prvaka Azije.

Marku je to bio treći meč u tri dana protiv najkvalitetnijeg suparnika – Kazahstanca koji je ujedno i prvi favorit teške kategorije u Debrecenu.

Oralbay sa samo 22 godine iza sebe ima već više od 40 pobjeda, neporažen je cijelu 2022. godinu, a posljednji poraz ima upisan na Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2021. godine.
U Debrecenu je mladi Kazahstanac slavio kao pobjednik iz 2020. godine, dok se Marko Pratljačić prošle godine uspješno vratio boksu nakon duge stanke i osvojio naslov državnog prvaka.

Marko se pokušao nametnuti Kazahstancu, viši i dužih ruku napadao je i usmjeravao ga prema konopcima, pokušao ga uhvatiti na krivoj nozi, no okretni i školovani tehničar Oralbay odlično se kretao i nalazio načine kako izbjeći prijetnje Pratljačića, a u brzim serijama iz kontre skupljao je bodove koji su mu donosili prednost.
Dva suca su posljednju rundu na kraju bodovali za Marka, što nije bilo dovoljno za končani trijumf i plasman u finale.

Marko je u Debrecenu uvjerljivo pobijedio favorizirane predstavnike Azerbajdžana i Ukrajine, a protiv moćnog Kazahstanca borio se do kraja.

ČESTITKE MARKU PRATLJAČIĆU I NJEGOVOM TRENERU MATEJU MATKOVIĆU IZ BOKSAČKOG KLUBA OSIJEK!

Marko Pratljačić bio je i posljednji naš reprezentativac koji je zaključio nastup na 67. Bocskai memorijalu.

Nastupali su:

Nikolina Ćaćić -54kg, Damir Plantić -80kg, Patrik Licul -60kg, Dea Bolanča -57kg, Marko Milun +92kg, Petar Krešimir Knežević71kg i Gabrijel Debanić -75kg koji je uspio proći prvo kolo protiv Belgijca Berkoauta Ousammea, no nažalost je izgubio u idućem protiv domaćina Pylypa Akylova.

Čestitke boksačima i trenerima!

Luka Pratljačić (25) osvojio je u superteškoj kategoriji +92 kg novu srebrnu medalju u seriji elitnih turnira iz IBA-ine svjetske serije – na Golden Beltu u Marakešu, kao i jesenas na Silver Belt turniru u Mariboru.

Luka je u finalu vidno iscrpljen, bez potrebne energije, izgubio jednoglasnom odlukom sudaca na bodove od Rusa Ramazana Karnukaeva.

Još na dan finalne borbe bilo je neizvjesno hoće li Luka moći nastupiti. Imao je problema s temperaturom i gubitkom težine, osjećao se slabo i umorno i tek nakon konzultacija s liječnikom, trener Matković i Luka odlučili su da će ipak izaći u ring.

Pratljačić se loše osjećao već od polufinala, vjerovali su da će se stanje poboljšati, ali nije. O kvalitetnoj pripremi za finale nije moglo biti ni govora.

Nije se želio predati bez borbe te je dao sve od sebe. Nažalost, nije bilo dovoljno da savlada snažnog Rusa Karnukaeva.

Luka nije uspio plasirati svoju ubitačnu ljevicu, Rus se dobro branio i čuvao, a u nekoliko brzih prilazaka uspio je plasirati udarce potrebne za bodove, pa je već nakon dvije runde imao izglasanu pobjedu. Osječki div nekoliko ga je puta otvorio prednjim desnim direktima, no nedostajalo je siline i brzine da plasira udarce zadnjom ljevicom i uvede Karnukaeva u probleme.

U trećoj je ostalo samo da Pratljačić uspije probiti gard Karnakeva i nokautom završi meč, no nije mu ostalo snage ni prilike plasirati udarac kojim je dosad obarao protivnike.

Čestitke Luki na hrabrosti.

Luka je srebro u Marakešu izborio s dvije impresivne pobjede nokautima nad doprvakom Europe Španjolcem Ghadfom i talijanskim prvakom Diegom Lenzijem.

Za osvojeno drugo mjesto Luka Pratljačić primio je i novčanu nagradu od 2000 dolara (zlato 4000 dolara, bronce po 1000 $).

Tagged